2 Kasım 2009 Pazartesi

dikkat beirut!!!

bir neşe belirtisi ve dahiyane bir müzik adamını anlatan bir yazıdır bu :)

şimdi mevzu "beirut" ama kaynağı zach condon olduğundan önce onunla başlıyayım. bu çok şirin oğlan çocuğu henüz 16 yaşında çok da başarılı bir öğrenciyken (ki şuanda da 21 yaşında, yani hala acayip genç) abisi ryan ile birlikte 4 aylık avrupa seyahatine çıkmaya karar verir. vaktinin çoğunu paris de geçirmesine karşın, doğu avrupayı da dolaşır. gezdiği toprakların halk müziklerine ilgisi de oldukça büyüktür ve sessiz bir gece de yatağında uzanmış dururken üst kattaki bir grup sırp'ın yaptığı yöresel ezgiler kulağına çalınır ve çok ilgisini çeker. müziğin cazibesine kapılıp bir koşu üst kata çıkar ve sırp'larla balkan-çingene müziği eşliğinde inanılmaz eğlenir. ama bu sıradan bir geziden kalan bir anı olmanın ötesine geçer zach'in hayatında. kendisi new mexico'lu olmasına karşın, çok da o tarakların bezi olmadığının göstergesi olarak, grup elemanlarıyla balkan müzikleri yapma yolunda baş koyar.

ilk albümleri (ki bu şarkılar zach condon'un fotoğrafçılık okuduğu yurt odasında ve bir çok aleti kendisinin çaldığı şarkılardan oluşan) "gulag orkestar" 2006 yılında "A Hack and a Hacksaw" grubunun üyeleri Jeremy Barnes ve Heather Trost’un, zach condon'la buluşmasıyla profesyonelce kaydedilir ve dinleyicinin takdirine sunulur. ilk tepki çok olumludur, herkes çok beğenir. 2006'nın sonunda bu yüksek beğeniyi karşılamak için 3'ü yeni olmak suretiyle 5 şarkıdan oluşan 16 dk'lık bir ara albüm olan"lon gisland"ı çıkarırlar. 2007'de "the flying clup cup"u da çıkararak durmaksızın müzik üretmekte olduklarını gösterirler. albümlerinde envai çeşit müzik çalgısı bulunmasına karşın müziğin ağababası olan gitar onların müziklerinde pek yer almamaktadır. cover yaptıkları şarkılar arasında bach'a ait olan "branden burg" da bulunmaktadır. ve birde "şiki şiki baba" coverları da çok güzeldir. http://www.youtube.com/watch?v=Z9AwHzBTsG8
grup 6 ila 10 arasında varlıkları değişen elemanlardan oluşmaktadır. ve tüm grup elemanları hemen hemen bütün aletleri çalmaktadırlar. tek başına zach'in çaldığı aletler bile upuzun bir listeyi oluşturur ve işin daha da önemlisi bunları evde kendi kendine öğrenmiştir. (klakson,keman,çello,havai kitarası, mandolin,davul,tef,organ,piyano,klarnet,akordiyon...)
bu dinledikçe insanın içinde kırlangıçların ebelemece oynadığı grubun şarkılarından benim en sevdiklerim;
nantes(http://www.youtube.com/watch?v=jc3ZAs17uAg)
elephont gun(http://www.youtube.com/watch?v=N-mqhkuOF7s)
ve post cards from italy(http://www.youtube.com/watch?v=RjzVbXeD_8E)
esasen saydıkça sayasım geliyor ama abartmayayım. dinleyin işte hepsi birbirinden güzel...

1 yorum:

Plaoust dedi ki...

eğlenceli...:):)
"keşif" eyliyoruz...